Det tionde livet

Idag dog vår katt Ville. Han blev nästan sju år.

Han blev sjuk i helgen och vi tyckte inte att han var så illa däran att det krävde akut veterinärvård. Men imorse var han mycket sämre och vid lunch idag ringde M från Ultuna och sade att veterinären där hade rått oss att låta honom gå till de sälla matmarkerna. Så nu har han gjort det. Det är tomt hemma, vilket är mycket sagt i ett hem med så många barn och så många prylar överallt.

Senast igår kväll satt ungarna runt honom och klappade så fint så fint på honom (ett kort tag).

-Men då är han med farmor, sade H tröstande till mig. Farmor gillar katter.

Det gjorde hon faktiskt. Så han har det nog bra nu. Efter nio välanvända liv hos oss får han ett där man inte har ont.


Utflyktsdag

Tillsammans med diverse bästkompisar gav vi oss ut i skogen idag med korvgrillning, lekar och liten skogspromenad på schemat. S hittade lingon, sedan ville han bara äta lingon. Men de var svårgrillade, då de trillade mellan gallren. Grilla korvbröd med ketchup på gick däremot bättre "ketchupen blir helt svart, mamma!" sade en förtjust röst varvid svart ketchup avsmakades och befanns vara "som en delikatess, mamma".

Naturen är spännande. Men hur spännande visste jag inte förrän jag kom hem och tog av A kängorna och hittade
a) ett tillplattat lingon
b) en icke-tillplattad, fullt krypför myra
och
c) en bit korv som det definitivt varit senap på
som samsades med strumporna om utrymmet.

Den mänskliga naturen är också spännande. På vägen hem satt H och förklarade för mig att det var så roligt att träffa kompisarna för de tyckte så mycket om henne och hon tyckte så mycket om dem. "Vi ÄLSKAR faktiskt varandra" förklarade hon högtidligt. Sedan kom en stunds eftertänksam tystnad och sedan ett tryggt konstaterande "och vi älskar MIG väldigt mycket allihopa. Då har vi något gemensamt liksom."

Överkurs

För ett tag sedan lärde sig ju A att gå. Nu tycker han väl att han kan det ganska bra, för det senaste han har kommit på är att hänga en filt över huvudet och sedan ge sig ut på promenad i vårt hem. Detta är så svårt att vi äldre familjemedlemmar faktiskt helt avstår. Så han måste vara ett geni. Eller?

Alternativ om han inte är ett geni: Är det en sådan där darwinistisk grej, att folk som inte kommer på att man kan ta av filten man har över huvudet innan man går ut och går, de kommer aldrig att alstra avkomma?

In the eye of the beholder

Vaknade imorse med något som nästan var en snygg punkfrisyr. För att motsvara de krav min vardag ställer fick den lov att kammas ner lite. Stod och gjorde detta framför spegeln medan S stod på toastolen och roade sig med att rulla av och på långa längder toapapper på rullen.

S: Du är vacker mamma. Du är den vackraste mamman i världen.
Jag: åh, vad snäll du är. Du är den vackraste Poppisen i världen (mitt smeknamn på honom).
S: Varför kammar du dig?
Jag: för att jag måste ha håret kammat när jag går till jobbet.
S: (väntar lite och tittar trollbundet på mitt friserande) Sådär. Det hjälpte verkligen. Nu är du den NÄST vackraste mamman i världen.

Plöjnings-SM

Oj, vad längesedan jag uppdaterade bloggen. Nu kan jag iallafall komma med en färsk rapport från Plöjnings-SM för er som inte hade möjlighet att ta er hit...

Plöjnings-SM förärade nämligen Tuna med sin närvaro. Med bara en kilometer till tävlingarna så packade jag och kompisen K barnvagnen full med våra fyra stora barn (A var hemma med förkylning, samt sin far) (två barn stod på ståbrädan, två satt i vagnen) och begav oss bort till tävlingarna. Man tävlade bland annat i de spännande grenarna "plöjning med häst" och "veterantraktorplöjning". Jag frågade M om han ville ha skilsmässa ifall jag skaffade en keps med LRF:s logga på men han visste inte riktigt, så jag fick lov att fundera på vilket jag ville ha mest.

Efter en en kilometer lång diskussion om att både K och jag tenderar att blanda ihop orden "plöja" och "ploga" och vilka effekter detta kan ha på omgivningen och då framför allt på ens äktenskapliga lycka (en diskussion som avbröts av de sedvanliga förmaningarna och en snabb uträkning om hur många kilo barnvagnen med samtliga barn i vägde (100 kg tror vi)) var vi framme och var mycket förvånade över att vi inte behövde betala inträde. Men si det behövde lokalbefolkningen inte, bara om man kom med bil. Inte ens en aldrig så fullsatt barnvagn krävde sitt pris, så vi gick lyckligt in på tävlingsområdet och hamnade direkt vid - ponnyridningen. Jo, för så modernt är plöjnings-SM att man har en hel liten mässavdelning med utställare som Landshypotek, LRF, 4H, till och med någon som sålde quiltningsarbeten med tema traktorer fanns. Och 4H erbjöd ponnyridning. Nu hör det till saken att både H och hennes kompis A, 6 år, går på ridskola. Så man tycker att ponnyridning borde vara lite under deras värdighet. Men de red TRE gånger var. Och i och för sig, i Hs fall, först för att hon ville det och hennes snälla mamma sade ja, och sedan ville S rida men vågade till sist inte, och då fick hon hans ridning - och sedan vågade han iallafall men bara om hon red bredvid på den andra hästen. Skall jag tillägga att detta var en lördag och att det bara var några timmar tills den riktiga äkta ridlektionen? S älskade sin ridtur och satt oavbrutet och sade "det här är jätteroligt". Så det var kul att han vågade till sist.

Dessutom, o lycka bland lyckor, hittade H sin nya dagiskompis I som går på hennes ridning.
Och, o salighet bland saligheter - det var traktorutställning. Och alla barn som ville fick klättra upp i traktorerna! Och så delades det ut traktorbroschyrer, S och hans kompis J har inte läst annat sedan dess.

Och så var det ROPING. Fatta det. S och J satt och skrek "Yes! Yes!" varje gång en cowboysare fångade in låtsastjuren med sin lasso. Och H förklarade för mig, när hon såg att det var kvinnor med i uppvisningen, att hon hade kommit på vad hon vill bli när hon blir stor nu. Om hon fick ha en rosa häst.

och så Bärstaklämman då. Kan inte beskrivas, måste ätas.

Och tävlingarna? Inte en aning. Vi kom inte längre än mässområdet. Men vi hade superkul och det var rätt glada barn, med nya Swedbankkepsar med gul genomskilnig skärm, som rullade hemåt mot ridskolan. LRF gav inte bort kepsar utan bara en slags memoryspel. Så jag är fortfarande lyckligt gift.


RSS 2.0